Zo maak je de perfecte flatlay foto voor Instagram

Je ziet ze misschien wel eens op je Instagram feed voorbij komen: een flatlay foto. Een watte? Een flatlay foto. Dat is een foto die van bovenaf is genomen, vaak van producten. Veel bloggers gebruiken deze vorm van fotograferen om producten goed op de foto te zetten.

Zoek flatlay eens op op Pinterest en je wordt overspoeld door prachtige plaatjes waar je hebberig van wordt. Foto’s van make-up, eten en andere dingen waar we gelukkig van worden staan op deze foto’s. Wil je ook zulke prachtige foto’s maken voor op Instagram? We geven je een aantal tips!

Basic background

Het is belangrijk om een achtergrond te kiezen die de producten op de foto complimenteert en de kijker niet afleidt. Simpele achtergronden als een tafel, marmer of schoon beddengoed doen het goed met vrijwel alles. Kijk rond in je huis voor een mooie achtergrond, het is makkelijker dan je denkt!

Natuurlijk licht

De number one rule van flatlays is om altijd in natuurlijk licht de foto te maken, het liefst ’s ochtends of laat in de middag. Midden op de dag is het licht namelijk te fel. Natuurlijk licht creëert geen schaduwen, zorg dus dat je dicht in de buurt van een grote lichtbron de foto maakt, bijvoorbeeld naast een groot raam.

Space

Om te voorkomen dat je flatlay er chaotisch en rommelig uitziet is het belangrijk om ruimte tussen de producten te houden. Het hoeft niet veel ruimte te zijn, maar genoeg om de foto in balans te houden.

flatlay foto

Kies een thema

Een thema is belangrijk, omdat de foto een verhaal moet vertellen of een moment moet beschrijven. Zorg dus dat ieder stukje goed bij elkaar past. Het thema kan van alles zijn: van reizen, fashion, beauty en voedsel tot ‘a day in the life’ en ‘what’s in my bag’. Hoe dan ook, kies producten die goed bij elkaar passen.

Birds eye

Een flatlay foto wordt van bovenaf geschoten, dus ga op een stoel of iets dergelijks staan om er goed bij te kunnen.

Square template

Als je de foto met je telefoon maakt, stel hem dan zo in dat je foto vierkant is zodat je zeker weet dat alles er goed op staat. We know, je kunt op Instagram ook portret- en landschapformaat foto’s uploaden, maar vierkant staat net iets mooier.

Een kleurenpalet

Net als het kiezen van een thema is het belangrijk om een kleurenpalet te kiezen zodat alles matcht. Wat je ook kiest, gebruik geen contrasterende kleuren, maar vul het aan met zwart, wit en metallic. 

Get inspired

Inspiratie nodig? Zoek op Instagram eens op de hashtag flatlay. Pinterest is ook een goede inspiratiebron! De Instagramaccounts @flatlays en @flatlay verzamelen op hun pagina een heleboel foto’s om je te inspireren.

>> Lees ook: Zo maak je het als freelancer

Bron: Scrunch.com Beeld: Instagram @flatlays