5 veranderingen in je doen en laten na het trouwen

Trouwen is voor heel veel koppels toch wel een dingetje. Natuurlijk kijk je ernaar uit en is het een heel bewuste keuze, maar het brengt wel degelijk veranderingen met zich mee. Je belooft niet alleen de rest van je leven met iemand samen te blijven no matter what, ook verandert je achternaam, gaan jullie eindelijk samenwonen of hebben jullie misschien wel voor het eerst seks, terwijl voor de ander niets verandert dan alleen een nóg grotere crush op je favoriete man van de wereld.

We zijn het er in ieder geval over eens dat trouwen één van de meest belangrijke gebeurtenissen in ons leven is. Volgens psychologisch professor David Ludden heeft het zelfs invloed op je persoonlijkheid. Uit een onderzoek van de University of Georgia blijkt dat er inderdaad vijf grote verschillen in je persoonlijkheid opduiken wanneer je in het huwelijksbootje stapt. Zij onderzochten koppels met een leeftijd in de 20 die anderhalf jaar geleden elkaar het ja-woord gaven.

#1 Openheid

Zowel mannen als vrouwen zouden minder openstaan voor nieuwe dingen nadat ze trouwden. Ze hechten zich meer aan een vaste routine dan dat ze zoeken naar een nieuwe uitdaging.

#2 Zorgvuldigheid

Uit het onderzoek van de University of Georgia zien onderzoekers bij mannen een flinke stijging in de pijler ‘zorgvuldigheid’, terwijl dit bij de dames nauwelijks veranderde. Dit zou weleens kunnen betekenen dat mannen zich bewust worden van het belang om verantwoordelijk en betrouwbaar te zijn in een huwelijk.

#3 Extraversie

Na de trouwerij blijken zowel mannen als vrouwen zich minder extrovert op te stellen. Bovendien bleek uit een eerder onderzoek al dat getrouwde koppels minder aandacht geven aan hun sociale netwerk. De daling in extroversie past goed bij die trend.

#4 Vriendelijkheid

Het onderzoek laat zien dat mannen minder vriendelijk werden na anderhalf jaar huwelijk en bij vrouwen is dit verschil alleen maar groter. Deze data laat zien dat vrouwen zichzelf gedurende het eerste anderhalf jaar leren te verdedigen.

#5 Emotioneel stabiel

Over het algemeen zijn vrouwen emotioneel een stuk labieler dan mannen. Toch blijkt uit het onderzoek dat getrouwde vrouwen, net als getrouwde mannen, op emotioneel vlak stabieler worden.

Al met al verandert de persoonlijkheid van een getrouwde vrouw toch aardig positief. Niet alleen worden we assertiever, ook worden we emotioneel stabieler en geven we minder om ons sociale leven.

Shop de nieuwste items

Coolcat
COOLCAT
€14,99

Vanilia
DE BIJENKORF
€119,95

Noisy May
OTTO
€59,99

Manfield
WEHKAMP
€119,99

By Loulou
DUIFHUIZEN
€55,99

Paco Rabanne
DE BIJENKORF
€58,-

✰ Shop meer fashion in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

Doet jouw partner dit? Dan houdt jullie huwelijk geen stand
Oeps! Dít mag je nooit op een bruiloft doen

Bron: Psychology Today | Beeld: Unsplash