Wetenschappelijk bewezen: stel elkaar déze 36 vragen en word (weer) verliefd

– Evelyn van Holistik –

Ik heb aardig wat kikkers moeten kussen voordat ik Bas tegen het lijf liep. We zijn inmiddels 5 jaar samen en vorig jaar zelfs verloofd. Het geheim van onze relatie? We nemen elkaar niet voor lief. Dat is het allerbelangrijkste. En als onze relatie iets té gemoedelijk door kabbelt ondernemen we iets waardoor we elkaar uitdagen en beter leren kennen. Zoals het samen beantwoorden van deze 36 vragen bijvoorbeeld. Geloof me, na afloop ben je weer totally in love…

Wetenschappelijk bewezen: stel elkaar déze 36 vragen en word (weer) verliefd

De ‘How to fall in love (again)-methode’ werd in 1996 ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Arthur Aron met als centrale vraag: kan intimiteit tussen twee mensen versneld tot stand worden gebracht? Samen met zijn vrouw Elaine Aron (expert op het gebied van hoogsensitiviteit) bedacht en testte Arthur 36 vragen die oplopen qua intensiteit. Na het samen beantwoorden van de vragen is het de bedoeling dat koppels elkaar 4 minuten in stilte aankijken. Het leuke aan deze methode is dat je elkaar de 36 vragen op elke willekeurig moment in een relatie kunt stellen. Of je elkaar pas net kent of al járen, het kan bijna niet anders of de band tussen jullie beiden wordt een stuk sterker.

Zelf getest

Ik heb de methode getest met mijn vriend Sebastiaan en vond het heel bijzonder om hem na vijf jaar nog beter te leren kennen en eens met ‘nieuwe ogen’ naar elkaar te kijken. De methode bestaat uit een vragenlijst met drie reeksen, start bij vraag 1 en eindig bij vraag 36. Na het samen beantwoorden van de vragen zet je het alarm van je telefoon op 4 minuten en staar je elkaar in stilte aan. Zien hoe het andere koppels afgaat? Kijk dan eerst dit korte TEDX filmpje.

Eerste reeks

1. Als je iedereen ter wereld mocht kiezen, wie mag er dan bij je komen eten?
2. Zou je beroemd willen zijn? Op welke manier?
3. Oefen je ooit voor een telefoongesprek wat je gaat zeggen? Waarom?
4. Waaruit bestaat een ‘perfecte’ dag voor jou?
5. Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf gezongen? En voor iemand anders?
6. Als je negentig kon worden en je zou de laatste zestig jaar met het lichaam van een dertigjarige kunnen leven, of met de geest van een dertigjarige. Wat zou je dan kiezen?
7. Heb je stiekem een idee over hoe je dood zal gaan?
8. Noem drie dingen die jij en je gesprekspartner gemeenschappelijk lijken te hebben.
9. Waarvoor ben je het meest dankbaar in je leven?
10. Als je iets kon veranderen aan de manier waarop je bent opgevoed, wat zou dat zijn?
11. Vertel je gesprekspartner je levensverhaal zo gedetailleerd mogelijk in vier minuten.
12. Als je morgen wakker zou worden en je was een goede eigenschap of talent rijker, wat zou dat dan zijn?

Bekijk de overige 24 vragen op Holistik.nl