Wijn is fijn! 10x wijnfeiten die je nog niet wist

wijn

Wine of vino, de meeste mensen zijn er dol op. Of het nu een glas rode wijn is bij het diner, droge witte wijntjes met uitgaan of gewoon een glas rosé op een feestje. Wijn wordt dagelijks gedronken en bestaat al eeuwen. Maar wist je dat er super veel te vertellen valt over je favoriete drankje? Het beroep ‘wijnexpert’ of ‘sommelier’ is er niet voor niets. Er valt zoveel over wijn te leren. Wij hebben de interessantste wijnfeiten voor je op een rij gezet. Leuk om te delen met je vriendinnen wanneer jullie een fles openen. Cheers!

Wijnfeiten die je nog niet wist

#1 Whut?! Je drinkt 125 druiven per glas

Ja het is echt waar! Er zitten maar liefst 700 druiven in een fles. Arme druivenplukkers!

#2 Witte wijn wordt van blauwe druiven gemaakt

Raar maar waar! Niet alleen rode wijn wordt van blauwe druiven gemaakt, ook in witte wijn zitten blauwe druiven verwerkt. Maar de kleur wordt niet rood, omdat de schil van de druiven verwijdert wordt voor het vergisten.

#3 Angst voor wijn bestaat echt!

Oh my! Er zijn dus mensen die bang zijn voor dit drankje. Maar echt! Oenofobie wordt het genoemd. Hoe dan? Mensen met Oenofobie zijn bang voor wijn of voelen een sterke haat doordat ze ooit een nare ervaring hebben gehad met wijn, op een feestje bijvoorbeeld.

#4 Lucky lady’s! Vrouwen zijn beter in het proeven van wijn

Bij het proeven van wijn draait het voornamelijk om de geur en vrouwen hebben nu eenmaal een beter ontwikkelde reuk.

#5 Er zitten en reden achter de vorm van een wijnglas

Waarschijnlijk heb jij je wel eens afgevraagd waarom de vorm van een wijnglas eruit ziet zoals het eruit ziet. De vorm heeft twee simpele en logische doelen, namelijk: het vrijgeven én het behouden van aroma’s. Vandaar dat er een brede basis gevestigd is aan een ietwat langere steel en een ”schaal” bevestigd aan de stam die de wijn draagt. De ”schaal” is onderaan breder dan aan de bovenkant om de aroma’s te behouden. De steel van het glas heeft ook een belangrijke functie. Wijn is erg temperatuurgevoelig en omdat onze handen nogal wat warmte afstoten, kan het vasthouden van de ”schaal” van invloed zijn op de smaak.

wijn

#6 De oudste wijn is 1600 jaar oud

Zo oud? Ja zeker! De oudste wijn blaast 1600 kaarsjes uit.

#7 Overgebleven wijn kun je invriezen

Zijn jij en je vriendinnen zo dronken dat jullie het laatste beetje uit de fles niet meer op kunnen? Ah, overgebleven wijn weggooien doet toch wel een beetje pijn. Maar geen zorgen! Wijn kun je namelijk invriezen.

#8 Wijn is goed voor je gezondheid!

Naast dat het super lekker is en het helaas toch wel wat calorieën bevat, schijnt wijn goed te zijn voor je gezondheid. Uit een Spaans uit onderzoek is gebleken dat mensen die twee glazen wijn per dag drinken, minder snel verkouden worden. Santé! En een glaasje rood of wit schijnt goed te zijn tegen hart- en vaatziekten. Toch raden wij aan om zeker niet dagelijks glazen alcohol te nuttigen.

#9 Zet je wijnglazen nooit ondersteboven in de kast

Hoewel je normale glazen misschien ondersteboven in de kast zet, wordt het met wijnglazen afgeraden. Dit komt omdat de geur van het kastje, hoe schoon je kast ook is, in het wijnglas trekt wat de smaak weer kan beïnvloeden.

#10 Het duurste glas wijn kost zo’n €28.000

Ja, het is een stokoude Bordeaux, genaamd Château Lafite uit 1869. Onbetaalbaar!

wijn

Time to shop!

Giacomo
WEHKAMP
€179,95

Tramontana
TRAMONTANA
€79,95

Maxmara
DE BIJENKORF
€205,00

Shabbies Amsterdam
SHABBIES
€259,95

Burkely
MARINGTON
€99,95

Coolcat
WEHKAMP
€12,99

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

Aha! Zó kom je van een blauwe wijnmond af
OMG! Met deze drinkbeker kan jij je wijnglas overal mee naar toe nemen
Oh my goth! Er bestaat zwarte wijn

Bron: Libelle. Gall, Wine-Wizz, NSMBL | Beeld: Unsplash