Zo maak je het als freelancer

freelancer

Het leven van een freelancer is niet altijd even makkelijk. Behalve het feit dat je je eigen merk en bedrijf bent, zijn er ook een heel hoop beslissingen die je moet maken, zoals hoeveel geld je ergens voor moet vragen. Maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk om een eigen niche te hebben. Hiermee onderscheid je jezelf van de rest.

>> Lees ook: Met deze tips krijg je een home office waar je écht wil werken

Gelukkig zijn er mensen die je tips willen geven. Hieronder vind je tips van een freelancer, vóór een freelancer. Om je een beetje op weg te helpen.

#1. Make yourself look good

Er zijn meerdere manieren waarmee je jezelf goed op de kaart kunt zetten. Het eerste waar je je op zou moeten focussen is je online portfolio. Zo laat je potentiële klanten op een snelle en simpele manier zien wat je hebt gedaan en wat je kan. Dit fungeert ook gelijk als een soort online C.V.

#2. Focus op je niches

Je niche is waar je je mee onderscheidt van anderen. Grote kans dat je dan sneller ingehuurd wordt dan iemand die een heel breed werkgebied heeft. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een specifieke richting kiezen sneller worden ingehuurd. Maak daar dus gebruik van.

#3. Laat je niet tegenhouden door angst

De eerste keer is altijd spannend, maar hoe vaker je iets doet hoe makkelijker iets wordt. Oefening baart kunst, zullen we maar zeggen. Als je een e-mail ontvangt van iemand die je werk goed vindt, dan ligt de lat erg hoog. Laat dit je niet tegenhouden en ga ervoor.

2

#4. Stel prioriteiten

Geen enkele kans is een slechte kans, maar soms moet je keuzes maken. Het is belangrijk om te kijken hoe waardevol een klus is; baseer je keuzes op hoeveel je ermee verdient, hoe groot het merk is (en hoeveel exposure je daardoor krijgt), etc.

#5. Weet wat je waard bent

Als freelancer kan het lastig zijn om iets af te wijzen. Al het geld dat je binnen kunt krijgen kan je gebruiken. Toch moet je keuzes maken, je kunt niet alles aannemen, zeker als je wat bekender wordt.

Tip: Neem altijd 24 uur de tijd om je keuze goed te overwegen. Zo ben je zeker van je zaak.

#6. Begin met een hoge inzet

Wanneer je een prijs moet geven aan een werkgever, zet dan altijd hoog in. Als ze echt met je willen werken is de kans dat ze op zoek gaan naar iemand anders erg klein. De kans dat ze met een prijs komen die voor hun beter uitkomt is een stuk groter, en dan kan jij altijd nog bepalen of je het er mee eens bent of niet.

>> Lees ook: Dit is het beste tijdstip om een e-mail te schrijven

Bron: Lifehack.orgBeeld: Pinterest