8 dingen die je moet weten over seks tijdens je zwangerschap

 

Iedere vrouw beleeft het anders: seks tijdens de zwangerschap. Maar één ding is zeker: je seksleven staat even op zijn kop tijdens de negen maanden dat er een klein mensje groeit in je buik. Zo kun je tijdelijk minder of juist méér zin in seks hebben door de hormonale veranderingen in je lichaam. Om maar iets te noemen. Een van vele mythes over een flinke vrijpartij tijdens je zwangerschap, is dat het niet gezond zou zijn of schadelijk voor de baby. Maar, zoals met veel mythes, blijkt het tegendeel waar. Daarom hebben wij 8 veelgestelde vragen over seks tijdens je zwangerschap op een rij gezet en verlossen wij jou met de enige echte antwoorden! You can thank us later.

1. Is seks tijdens je zwangerschap ongezond?

Seks tijdens je zwangerschap kan he-le-maal geen kwaad. Sterker nog: een beetje activiteit tussen de lakens is zelfs gezond voor je baby. De affectie tussen jou en je partner heeft namelijk een positieve uitwerking op je baby, door de endorfine die je aanmaakt tijdens een vrijpartij. De baby is letterlijk onderdeel van je lichaam, dus zal hier ook van meeprofiteren. Verder bereid je met een portie seks ook nog eens je lichaam voor op de geboorte van je kindje. Door de seks blijven je bekken namelijk soepel en sterk, wat op zijn zachtst gezegd goed van pas komt tijdens de bevalling.

2. Is de seks schadelijk voor mijn baby?

Tot de achtste maand van je zwangerschap kun je zonder zorgen seks hebben. Penetratie kan je baby niet beschadigen en eveneens geen miskraam opwekken. Je baby wordt namelijk prima beschermt door door de vliezen en het vruchtwater in je baarmoeder. Oh, moeder natuur! Pas wanneer je hoogzwanger bent (in de achtste of negende maand van je zwangerschap) is de kans groter dat je vliezen kunnen breken. Mocht je dus graag seks willen in de laatste twee maanden, is het goed om dit even te bespreken met je verloskundige of (huis)arts.

3. Verstoort seks de rust van mijn baby?

Hoewel veel vrouwen denken dat seks de rust en veiligheid van de baby verstoort of een miskraam kan veroorzaken, is het tegendeel waar. Het is namelijk onmogelijk dat de penis de baby in de baarmoeder raakt raakt. Bovendien zit de foetus goed ingepakt in vliezen en vruchtwater en is compleet afgesloten van de buitenwereld door een slijmprop. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je met een goede vrijpartij de boel verstoort daar binnen.

4. Is een orgasme schadelijk voor mijn baby?

Hoewel de baarmoeder samentrekt door je orgasme, heeft je baby hier zeker geen last van. Je baarmoeder is een namelijk een spier. Deze trekt zich niet alleen tijdens de seks en zwangerschap maar op veel meer momenten samen. Niets om je zorgen over te maken dus! Het samentrekken van de baarmoeder zal eerder als prettig worden ervaren door je baby. Van de samentrekkingen van je baarmoeder merk je meestal niets. In de tweede helft van je zwangerschap kan het zijn dat je ze soms wel voelt. Dit kan voelen alsof je last hebt van lichte weeën. Ook kan je buik, later in de zwangerschap, hard en onprettig aanvoelen na de seks. Maar geen zorgen: dit gaat vanzelf weer over.

5. Wekt sperma de bevalling op?

Sommige mensen beweren dat sperma de bevalling op zou kunnen wekken. Het hormoon prostaglandine (wat ervoor zorgt dat de baarmoedermond en de baarmoeder samentrekt) zit namelijk ook in sperma. Maar wees gerust: om een bevalling op te wekken is er veel meer van dit hormoon nodig dan die ene zaadlozing van je bedpartner. Sperma kan trouwens tot de zevende maand ook geen infectie veroorzaken bij je baby. Je baby zit namelijk goed verpakt in het vruchtvlies waardoor de zaadcellen en bacteriën je baby niet kunnen bereiken. Bovendien is je vagina bochtvormig, waardoor de penis niet eens in de buurt van je baby kan komen.

6. Is seks tijdens de zwangerschap pijnlijk?

Met een ronde buik ben je een stuk minder flexibel dan normaal. Bovendien zijn je borsten misschien ook wel een stuk gevoeliger. Je zult je seksleven dus wel moeten aanpassen aan je veranderende lichaam. Sommige standjes zijn nu eenmaal niet makkelijk, of gewoonweg onmogelijk, met een groeiende buik. Je kunt daarom het beste zoeken naar houdingen waarbij geen druk wordt uitgeoefend op de buik en waarbij je zo min mogelijk ongemak of pijn ervaart. Doe vooral niets wat niet goed voelt.

7. Hoe staat het met mijn libido tijdens de zwangerschap?

In de eerste drie maanden van je zwangerschap kan het zijn dat je nog even moet wennen aan alle zwangerschapshormonen. Hierdoor ben je vaak moe, misselijk en zijn je borsten en lichaam extra gevoelig. Het kan dus zijn dat je in deze periode niet zo heel veel zin hebt in seks. Vanaf de vierde maand van je zwangerschap word je seksleven meestal weer wat leuker. Zo heb je minder last van zwangerschapskwaaltjes en zijn je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed. Hierdoor ben je sneller gestimuleerd en kan het zijn dat je extra veel zin hebt in seks. Geniet er maar van, voordat je buik straks in de weg zit ;-). In het laatste trimester van je zwangerschap kan het zijn dat je weer meer last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Bovendien is je buik dan een stuk groter, dus dit vraagt om alternatieve standjes.

8. Wat zijn handige standjes als ik zwanger ben?

In het begin van je zwangerschap ben je misschien nog niet zo rond en kun je gewoon gaan voor de ‘gebruikelijke’ standjes tijdens de seks. Als je buik groeit ben je misschien iets minder wendbaar en zullen jullie wat creatiever moet zijn op het gebied van standjes. Ontdek samen welke standjes comfortabel zijn voor je. Lepeltje-lepeltje is een veel gehoord favoriet standje tijdens de zwangerschap: je partner ligt tegen je rug aan, waardoor hij alle ruimte heeft en jij niet heel actief hoeft te zijn. Een stand waarbij jij bovenop ligt is ook aan te raden. Zo kun je zelf het tempo en ritme bepalen en komt er geen gewicht op je buik of borsten te liggen.

Let op:
Je kunt beter geen seks hebben wanneer je vliezen zijn gebroken, je bloed verliest uit je vagina, je partner een soa heeft, je weeën hebt voor week 37 of wanneer je verloskundige dit heeft gezegd. Verder raden wij je altijd aan om je goed te laten voorlichten door je verloskundige of (huis)arts.

En tot slot: geniet!

Beeld: Unsplash

It’s time to shop Mommy to be!

Goosecraft
GOOSECRAFT
€269.95

Ichi
HUDSON’S BAY
€44,95 22,47

Promiss
WEHKAMP
€79,95 39,00

Dr. Martens
NOLTEN
€174.95

My Jewellery
MY JEWELLERY
€19,95

Balalook
BALA LOOK
€10,95

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰