Alles wat je moet weten over luiers

Sta je voor de luierschappen, maar lijd je aan keuzestress door die verrekte zwangerschapshormonen? Wij zetten op een rij waar je zoal op kunt letten bij het gebruik en de aanschaf van luiers. Scheelt je een hoop uitzoekwerk.

1. Maat

Er zijn vier soorten luiers waar je uit kunt kiezen: wegwerpluiers, wasbare luiers, luierbroekjes en zwemluiers. Wegwerpluiers zijn de meest gebruikte luiers en kennen we allemaal al. Je gooit ze (de naam zegt het al) weg als je ze één keer hebt gebruikt. Maar om lekken te voorkomen, is het wel belangrijk om de juiste maat aan te houden. Deze is als richtlijn gekoppeld aan het gewicht van je kind, maar je kunt het beste zelf goed kijken of-ie past:

  • prematuur – minder dan 2, 5 kilo
  • newborn – 2 tot 5 kilo
  • mini – 3 tot 6 kilo
  • midi – 4 tot 9 kilo
  • maxi – 7 tot 18 kilo
  • maxiplus – 9 tot 20 kilo
  • extra large – 11 tot 25 kilo

2. Blijven ze lang droog?

Je kind gebruikt gemiddeld vijf luiers per dag, dat zijn er zo’n 150 per maand. Wel zo fijn als een luier dan doet waar hij voor gemaakt is. Exemplaren met een snel drogende toplaag en goede absorptie bieden tot zo’n twaalf uur bescherming – vaak staat dit op de verpakking aangegeven. Ook handig is een plasindicator: een streepje op de luier dat verkleurt zodra je kind heeft geplast. Hoef je alleen maar even de romper los te halen om te zien of je de boel moet verwisselen.

3. Materiaal en draagcomfort

Tegelijkertijd moet een luier natuurlijk ook de babyhuid beschermen. Meestal staat op de verpakking of de luiers dermatologisch getest zijn, maar je kunt het zelf het allerbeste voelen door ze uit te proberen bij je kind. Let dan vooral op de zachtheid van de materialen en pak ook gelijk het punt ‘bewegingsvrijheid’ mee. Zit de luier niet te strak om de beentjes? Voelen de ‘flappen’ aan de zijkanten fijn en sluit alles goed aan? Door de goede verdeling van het vocht vormt de luier zich naar het lichaam van je kind.

Nog meer luierweetjes? Lees het artikel verder op Kekmama.nl

It’s shopping time!

Violeta by Mango
WEHKAMP
€99,99

MS Mode
MS MODE
€21,99

Mango
DE BIJENKORF
€39,99

Dr. Martens
NELSON
€169,99

Michael Kors
DE BIJENKORF
€225,00 180,00

Coolcat
WEHKAMP
€12,99

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

Dit cadeau past het best bij zijn sterrenbeeld
Dit zegt je sterrenbeeld over je shopgedrag
Dit zijn de grootste irritaties per sterrenbeeld