10 Tips voor het kiezen van een babynaam

Het is nog al wat, het kiezen van een babynaam. Niet alleen is het iets super persoonlijks, het is ook de naam die jullie kind de rest van zijn of haar leven moet dragen. En niets maakt de identiteit van je kind zo sterk als de naam. Wie weet heb jij al je hele leven één specifieke naam in je hoofd en kan je partner zich daar totaal niet in vinden. Wat doe je dan? Kortom, er komt genoeg kijken bij het kiezen van een babynaam.

En wist je dat die keuze vroeger een stuk makkelijk was? Toen gingen de namen nog over van vader op zoon en van moeder op dochter. Dat beperkte de keuze nogal! Nu is er keuze uit honderden namen en komen er elk jaar weer nieuwe namen bij. In Nederland zijn we erg fan van korte namen. Waren eind jaren vijftig Jan, Piet, Henk, Peter en Hans nog de populairste jongensnamen, nu gaan we massaal voor Daan, Bram, Milan, Finn en Sem. Zo ook voor meisjes. Annie, Bep, Marie(tje), Mien en Willie zijn inmiddels vervangen door Sophie (al jaren een favorite), Emma, Julia, Mila en Tess. Zit de naam voor jouw kind hier niet bij? Geen zorgen, wij geven je tien tips voor het vinden van de juiste naam!

Een babynaam kiezen doe je zo!

 1. Research
  Heb je een naam op het oog? Google die naam dan, zodat je zeker weet dat je zoontje of dochtertje niet naar een moordenaar, pornoster of dictator vernoemd wordt. (tenzij je dat wilt natuurlijk!)
 2. Voor-en achternaam
  De voor-en achternaam moeten natuurlijk goed bij elkaar passen, het liefst zo goed als yin en yang. Spreek daarom de voor- en achternaam hardop achter elkaar uit om te horen of ‘het klinkt’.
 3. Initialen
  Het is niet iets waar je 1, 2, 3 aan denkt bij het verzinnen van een naam, maar let ook op de initialen. Want de initialen van de voornaam kunnen in combinatie met de achternaam zorgen voor hilarische combinaties.
 4. Volwassen
  Besef goed dat een naam een leven lang mee moet gaan en ook mee gaat naar solliciatiegesprekken. Ook voor een volwassen man of vrouw moet de naam leuk klinken.
 5. Verkorte namen
  De kans is groot dat ook de naam van jouw kind een afkorting krijgt. Is de naam dan nog steeds zo leuk? Denk hierbij niet alleen aan hoe jij de naam korter zal maken, maar ook aan de andere opties. Michelle wordt al snel Mies en Karen wordt bijvoorbeeld Kaar.
 6. Broers en zussen
  Heeft jullie new born broertjes en zusjes? Let erop dat de nieuwe aanwinst in het rijtje past.
 7. Grenzeloos
  De wereld wordt steeds kleiner en grenzen vervagen. Een naam die Engelstaligen goed kunnen uitspreken is daarom altijd handig. Sowieso is het handig om de Engelse betekenis van de naam te controleren…
 8. Uitspraak
  Is de naam makkelijk uit te spreken? Want een naam waar iedereen over struikelt, is natuurlijk niet zo handig.
 9. Superster
  Het zou zo maar kunnen dat je partner en jij groot fan zijn van Elvis of Madonna en hier graag jullie kind naar willen vernoemen. Maar of dit zo leuk is voor jullie kind zelf…
 10. Opschrijven
  Komen jullie er nog niet uit? Of twijfelen jullie nog teveel tussen verschillende namen? Schrijf jullie top 3 op, doe het in een enveloppe, leg het weg en kijk er na een tijdje nog eens naar. Jullie gevoel zal vanzelf jullie favoriet aanwijzen.

Beeld: Getty Images