10x tips voor het kiezen van een babynaam

babynaam

Het is nog al wat, je bent zwanger en je moet nu toch echt de babynaam kiezen. Het is niet alleen iets super persoonlijks, het is ook de naam die jullie kind de rest van zijn of haar leven moet dragen. Niets maakt de identiteit van je kind zo sterk als de naam. Wie weet heb jij al je hele leven één specifieke naam in je hoofd en kan je partner zich daar totaal niet in vinden. Wat doe je dan? Kortom, er komt genoeg kijken bij het kiezen van een babynaam.

Er is keuze uit honderden namen en er komen elk jaar weer nieuwe bij. In Nederland zijn we erg fan van de korte babynaam. Eind jaren vijftig waren Jan, Piet, Henk, Peter en Hans nog de populairste jongensnamen, nu gaan we massaal voor Daan, Bram, Milan, Finn en Sem. Zo ook de meisjesnamen. Annie, Bep, Mien en Willie zijn inmiddels vervangen door Sophie, Emma, Julia, Mila en Tess. Zit de naam voor jouw kind hier niet bij? Geen zorgen, wij geven je tien tips voor het vinden van de juiste babynaam!

Een babynaam kiezen doe je zo!

#1 Research

Heb je een naam op het oog? Google die naam dan, zodat je zeker weet dat je zoontje of dochtertje niet naar een moordenaar, pornoster of dictator vernoemd wordt, want je wilt natuurlijk niet dat je kind daarmee geassocieerd wordt.

#2 Voornaam en achternaam

De voor-en achternaam moeten natuurlijk goed bij elkaar passen, het liefst zo goed als yin en yang. Spreek daarom de voor- en achternaam hardop achter elkaar uit om te horen of ‘het klinkt’.

#3 Initialen

Het is niet iets waar je 1, 2, 3 aan denkt bij het verzinnen van een naam, maar let ook op de initialen. Want de initialen van de voornaam kunnen in combinatie met de achternaam zorgen voor hilarische combinaties. Wat dacht je van S.O.A

#4 Volwassen

Besef goed dat een naam een leven lang mee moet gaan en ook mee gaat naar sollicitatiegesprekken. Ook voor een volwassen man of vrouw moet de naam leuk klinken.

#5 Verkorte namen

De kans is groot dat ook de naam van jouw kind een afkorting krijgt. Is de naam dan nog steeds zo leuk? Denk hierbij niet alleen aan hoe jij de naam korter zal maken, maar ook aan de andere opties. Michelle wordt al snel Mies en Karen wordt bijvoorbeeld Kaar.

#6 Broers en zussen

Heeft jullie new born broertjes en zusjes? Let erop dat de nieuwe aanwinst in het rijtje past.

#7 Populair

Soms hoor je bepaalde namen ineens zoveel dat je ze automatisch omarmt. Maar check dan eens of de naam niet té populair is. Je wilt natuurlijk niet dat je kind met nummer drie aangesproken wordt omdat er toevallig drie kinderen met de zelfde naam in de klas zitten.

#8 Uitspraak

Is de naam makkelijk uit te spreken? Want een naam waar iedereen over struikelt, is natuurlijk niet zo handig.

#9 Bekende naam

Het zou zo maar kunnen dat je partner en jij groot fan zijn van Beyoncé of Bruno Mars en hier graag jullie kind naar willen vernoemen, maar of dit zo leuk is voor jullie kind zelf…

#10 Opschrijven

Komen jullie er nog niet uit? Of twijfelen jullie nog teveel tussen verschillende namen? Schrijf jullie top 3 op, doe het in een envelop, leg het weg en kijk er na een tijdje nog eens naar. Jullie gevoel zal vanzelf jullie favoriet aanwijzen.

It’s time to shop!

Mamalicious
WEHKAMP
€99,99

Noppies
WEHKAMP
€69,99 49,95

Noppies
WEHKAMP
€79,99 59,95

Ripe
WEHKAMP
€84,95

Whkmp’s Own
WEHKAMP
€7,95

Cowboysbag
COWBOYSBAG
€189,95

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

Bron: Ouders van nu, Famme, ZeeVanNamen | Beeld: Getty Images