Blog CITYMOM: Alle tips voor kindvriendelijk skigebied ‘Les Portes du Soleil’

Ik schuif de gordijnen open en kijk uit op over wit besneeuwde bergen en houten chalets. Een paar uur eerder was ik nog in Amsterdam, maar na een korte vlucht vanaf Schiphol naar Genève en een taxirit van een uurtje sta ik in een totaal andere wereld! Wie mij op Instagram volgt, kon al wat fijne sneeuwfoto’s zien: ik ben vier dagen in Portes du Soleil om de kindvriendelijkheid van de plaatsen Les Gets, Morzine en Châtel te ontdekken! Qua kindvriendelijk skiresort zijn ze alle drie door de keuring gekomen en ik zal jullie, per plaatsje, al mijn tips vertellen en ervaringen delen voor een heerlijke skivakantie met het hele gezin.

Les Gets

Pittoresk. Dat is het eerste wat in mij opkomt als ik denk aan Les Gets. Niet groot, overzichtelijk en makkelijk te lopen van de ene naar de andere kant van het dorp. Overal zijn mooie houten chalets en je hebt overal prachtig uitzicht over de bergen. Het is er gemoedelijk en gezellig: je bent meteen in een wintersport stemming! Het skigebied zelf heeft voor iedereen wat, onder andere een beginners gebied voor de állerkleinste. Daarnaast is er genoeg te doen voor kinderen buiten skiën om. Eten kan je er ook heerlijk! Hou je van kaas? Dan ben je in dit gebied aan het goede adres!

Les Gets is gesitueerd tussen Lac Léman en de Mont Blanc. Portes Du Soleil is het grootste skigebied van de wereld. De skiliften zijn direct aan het dorp en heel makkelijk bereikbaar. Het skigebied is perfect voor alle niveaus en heeft 5 groene, 24 blauwe, 28 rode en 9 zwarte pistes en 1 beginners gebied voor de allerkleinste.

Mappys Area

Kinderen kunnen op een veilige manier leren skiën in de ‘Mappys Area’. Het ligt tussen twee pistes in en kinderen kunnen er gratis oefenen. Het is er rustig, veilig en heeft twee rolbanen waar de kinderen op kunnen staan en twee rol touwen waar ze mee omhoog kunnen.

 

Grand Cry

Wat ook te gek is, is het ‘Grand Cry’ gebied. Een heel stuk van de piste, speciaal voor kinderen, dat eruit ziet als een indianen gebied. Compleet met tipi’s, grote totempalen, een ‘indiaan’ die de kinderen schminkt en dieren op de piste. Er is ook een plek om te picknicken. Echt heel erg leuk gedaan!

Mauve Milka Piste

Om kinderen meer te leren over de flora en fauna in de bergen is er de Mauve Milka Piste. Deze piste start bij de ‘Grand Cry’ en op de ski route kan je dieren spotten in het bos en vind je borden met meer informatie over de dieren.

Morzine

Morzine is een stuk groter dan Les Gets, maar even kindvriendelijk! De skigebieden liggen naast elkaar, dus ben je in Morzine? Dan kan je ook gebruik maken van de kindvriendelijke pistes van Les Gets. Een perfecte plek om met de hele familie (of meerdere families) heen te gaan. Er zijn naast mooie pistes in het dorp ook veel barretjes en restaurants te vinden. Morzine is een perfecte plek om heel Portes du Soleil te ontdekken waar je in 2 landen op 600 km piste, waarvan 34 groene, 121 blauwe, 100 rode en 32 zwarte, kan skiën. Met relatief veel blauwe pistes is dit een perfecte plek om met kinderen te gaan skiën. Je kan kiezen voor een skipas voor het hele Portes du Soleil gebied, of een Morzine-Les Gets pas, of een Avoriaz-pas. Dit gebied ligt aan Morzine.

Kinderopvang

Morzine zelf heeft ook een kinderopvang: L’Outa, waar kinderen van 3 maanden tot 5 jaar opgevangen kunnen worden voor een paar uur óf een hele dag. Ook is er is een babyruimte voor baby’s van 3 – 16 maanden en een ruimte voor peuters (16 maanden – 5 jaar). Daarnaast is er een keuken, tuin en binnenplaats. Geopend van zondag t/m vrijdag. Mocht je kinderen hebben die nog echt te klein zijn om op de piste te staan en wil je graag skiën, dan is dit een goede oplossing! Vanaf €32 voor een halve dag.

Skiën vanaf 3 jaar

Morzine heeft een ‘Piou-Piou-Club. Dit is voor kinderen vanaf 3 jaar om de kinderen kennis te laten maken met skiën en de sneeuw op een hele speelse manier.

Kindvriendelijke pistes

De Chemin des Zouzous is een route die via het bos het skidorp bereikt en waarbij kinderen de lokale flora en fauna kunnen leren kennen. Een tocht van 2 km waarbij bochten en hobbels zich in de natuur afwisselen, ver van de skidrukte.

De Boarder Pingouins

Een speciaal kinderpark met de mascotte van Morzine, de Pinguïn. Te midden van een ijs decor gaan de kinderen over kleine verhoogde bochten, ze maken een slalom en gaan vervolgens door een tunnel.

De beginnerszone

Met een nieuwe overdekte skilift met een ‘rollend tapijt’ van 200 meter voor extra veiligheid voor de kleinste!

Les Féerles des Neiges

De twee eindejaars vakantieweken staan in het teken van magische optredens. De eerste week wordt er vooral veel aandacht besteed aan entertainment voor jonge kinderen met spelletjes, workshops en optredens.

Eten

Het menu ‘Ptit Gastronome’ wordt in 6 restaurants aangeboden: L’auberge dus Mont-Rond, la Chaudanne, La Grange, le Tremplin en Les Vents d’Anges. De kinderen maken kennis met gastronomie en genieten van hetzelfde menu als de ouders maar dan met kleinere porties én kleinere prijzen!

CHÂTEL

Châtel: dolce vita in de bergen! Het dorpje en skigebied biedt voor ieder wat wils. De adembenemende panorama’s en gevarieerde landschappen nodigen uit om de hellingen af te zoeven! Châtel zelf heeft in totaal 45 pistes, 9 groen, 15 blauw, 15 rood en 6 zwart. Onder de 5 jaar zijn kinderen gratis, verder zijn er speciale gezinstarieven.

Milka Piste

Het verkennen van de natuur is een waar avontuur voor kinderen! Verken in Châtel de Paarse Milka piste om op een ludieke manier de fauna uit de Alpen te leren kennen. Ontdek de ongerepte natuur en de dieren dankzij de informatieborden en reproducties op ware grootte.

Skiën voor de kleinste

Speciaal voor beginnende skiërs (kids!) is er de Piou Piou les. Zes lessen in de ochtend of in de middag voor €142 (inclusief medaille). ESF is de Franse skischool daar, maar er wordt ook Engels gesproken. Ook zijn er meer skischolen in Châtel gevestigd. Check ook www.chatelsensations.com waar lessen worden gegeven aan kinderen vanaf 3 jaar.

Opvang

In het dorp zit crèche ‘Les Mouflets’ om zich te ontfermen over de allerkleinsten van 4 maanden tot 4 jaar. Zij zijn 7 dagen per week open in het winterseizoen.

+33(0)450813819.

Sneeuwtuinen

Er zijn 2 sneeuwtuinen om vanaf 3 jaar kinderen kennis te laten maken met het skiën.

Pre-La-Joux

Er is een beginnersruimte om het skiën in gezinsverband te ontdekken; de Pre-La-Joux met een nieuwe band. Er zijn drie gebieden om te sleeën! Veilige glijpret met 3 sleeruimtes.

Speurtochten

Er zijn speciale speurtochten om met het hele gezin het dorp te ontdekken.

Bij La Châtelaine vind je veel spelletjes voor het hele gezin en een speciale speelhoek voor kinderen onder de 6 jaar. Ook zijn er diverse workshops voor kinderen zoals; tekenen op hout (3/6 jaar), workshop voorwerpen versieren (4/8 jaar).

Ik was echt verrast door de kindvriendelijkheid van dit gebied. Alle drie de dorpjes hebben het ‘Familie Plus’ label. Dit betekend dat het vakantiegeluk van gezinnen voorop staat! Het hele skioord zet zich 100% in om gezinnen, en vooral de kleine vakantiegasten, het beste van de bergen te bieden. Het label garandeert dat er goede faciliteiten voor families zijn. Dit alles heb ik aan den lijve ondervonden en volgend jaar ben ik hier in ieder geval zeker weer te vinden!

www.ski-morzine.com  | www.lesgets.com  | www.chatel.com