‘Ik vind mijn man geen leuke vader’

vader

Iedereen loopt weg met de man van Valérie (33). Wat niemand weet, is dat ze hem als vader van hun zoon Lars (3) maar vies vindt tegenvallen.

“De dag dat Lars één jaar werd, zei mijn man Mark bij het wakker worden: “Zo, ik ga een stukje hardlopen en daarna door naar werk; ik zie jullie vanavond.” Dat hij misschien wel erg gewenst was bij het feliciteren van onze zoon, kwam geen seconde bij hem op. Hij is geen eikel, het ontbreekt hem soms alleen aan empathie. En dat maakt mijn man geen leuke vader.

Mark en ik kozen heel bewust voor een kind, en mijn hele zwangerschap toonde hij zich heel betrokken. Hij miste geen echo en ging met liefde mee winkelen – al was dat laatste vooral om zeker te stellen dat de kinderwagen wel aan alle technische eisen voldeed. Toen ik vers bevallen was, keek hij me met onze zoon in zijn armen stralend aan en zei: ‘Nu heb ik mijn eigen familie.’ Dat dat ook betekent dat onze zoon dus een vader heeft en ik een partner om de zorg mee te delen, leek hij niet te begrijpen. Een dag na de bevalling ging hij doodleuk een potje karten – hij was tenslotte vrij.

Nieuwe gadget

Het lijkt weleens of Lars voor Mark gewoon één van zijn nieuwe gadgets is. Iets waarmee hij voldoet aan het beeld van de buitenwereld. Of hij het vaderschap zelf nou zo leuk vindt; ik betwijfel het. Zodra hij eens een paar uur alleen is met Lars, brengt hij hem zo snel hij kan naar zijn moeder, of parkeert hem achter de iPad. Ik heb hem er nog nooit op kunnen betrappen dat hij spontaan een boekje leest met onze zoon, of een stoeipartijtje met hem houdt. Tenzij ik er specifiek om vraag, maar ik geloof niet dat hij ervan geniet.

Onder de koude douche

Toen Lars net twee was, en we op een warme zomerdag langs de rivier fietsten en een strandje tegenkwamen, dook Mark anderhalf uur mokkend op een bankje, net zo lang tot Lars was uitgespeeld. Terwijl andere vaders dammen bouwden met hun kinderen. En toen Lars niet veel later in de peuterpuberteit belandde en dwarse driftaanvallen kreeg, plantte Mark hem zonder pardon onder de koude douche. Zo leerde hij het wel af, vond hij. Ik vond het mishandeling, en verweet hem dat. Waarna hij het met een hoop excuses nooit meer deed om mij ter wille te zijn, maar niet omdat hij dat zelf nou per se beter vond.

Lees het verhaal verder op Kek Mama

Shop de mooiste mommy items!

ComeGetFashion
DE BIJENKORF
€98,99 49,99

BPC Bonprix Collection
BONPRIX
 €27,99 23,99

Noppies
DE BIJENKORF
€24,99

Steve Madden
STEVE MADDEN
€119,99

Myomy
DE BIJENKORF
€299,00

Erbaviva
SOLOBIOMOOI
€4,00

✰ Shop verder in de STYLETODAY shop ✰

Bron: Kek Mama | Beeld: Pixabay