10 x de meest originele én gezonde traktaties

Op de crèche, op de buitenschoolse opvang, op school, overal krijgen onze kindjes traktaties van de jarige Job. En dat mag, want jarig zijn is een feest, zeker voor onze kleintjes! Hun uitdeel-momentje op school is voor de jarige Jobjes een groot onderdeel van hun verjaardag, want dan, dan staan ze voor even in het middelpunt van belangstelling. En daar draait het om, op hun verjaardag. Trakteren is daarom een super spannend en leuk onderdeel van de verjaardag!

Toch zijn de traktaties waarmee wij opgroeiden al lang verleden tijd. Zakjes chips, chocolade repen, snoep kettingen, zoute stengels of zakjes zure matten kunnen écht niet meer. Lees mogen niet meer, want veel scholen, crèches en bso’s willen de traktaties zo gezond mogelijk houden. Begrijpelijk, want met de grote klassen en groepen krijgen kinderen al gauw 30 traktaties per schooljaar. En als die allemaal (te) veel suiker bevatten, dan is dat een flinke dosis ongezondheid. Dus oké, gezonde traktaties. In de praktijk komt dat vaak neer op wéér een doosje rozijnen, appels of dadels. Een beetje saai dachten wij zo, daarom gingen wij op zoek naar de leukste gezonde traktaties. Kijk mee!

1. Bananenbrood
Met stip op nummer één riepen wij op de redactie bananenbrood. Want deze healthy snack heeft onze harten veroverd en is ook nog eens feestelijk te presenteren.

2. Homemade muesli repen
Net zoals bananenbrood is ook deze gezonde snack makkelijk te bereiden thuis. Dat maakt de voorpret dubbel zo leuk. En bovendien zijn de recepten tegenwoordig overal te vinden (nog een kleine plus: je kunt ze ook met chocolade maken;-))

3. Watermeloentaart
Misschien wel het summum van de gezonde zoetigheid en bovendien een echte zomerse traktatie: de taart van watermeloen. Even googlen en je vind snel genoeg hoe makkelijk-ie te maken is.

4. Choco balls
Ook wel power balls genoemd. Oók makkelijk zelf te maken met dadels, noten en cacao. Yum!

5. Groentefrietjes
De gezonde versie van de gewone patat. Die je natuurlijk serveert in een feestelijke puntzak en met zelfgemaakte gezonde mayonaise van bijvoorbeeld yoghurt of ei.

6. IJsjes van vers fruit
Sú-per gezond, makkelijk te maken, niet te duur en ook nog eens lekker. Is jouw kindje in de warme zomermaanden jarig? Dan is dit de ideale traktatie!

7. Popcorn
Vaak is deze lekkernij maximaal bestrooid met zout, maar dat is bij de gezonde variant beslist niet het geval. Bijvoorbeeld te bereiden met maiskorrels in kokosolie en afmaken met chili poeder. Mmm!

8. Edamame boontjes
Geroosterd uit de oven of bestrooid met chili flakes en een snufje zout.. Een groene snack waar wij zelf dol op zijn, dus onze kinderen vast ook! 😉

9. Groentechips
Tegenwoordig ook per zak verkrijgbaar in de winkel, maar ook leuk om zelf te maken. Te maken van bijvoorbeeld wortel, biet, zoete aardappel en pastinaak. Net zo lekker als échte chips.

10. Chocoladerepen
Waar je zelf muesli repen en choco balls kunt maken, kun je natuurlijk ook de krachten bundelen en gezonde chocolade repen maken. Good luck! 

Beeld: Pinterest