Tip: welk speelgoed past bij welke leeftijd

toys

Vind je het soms ook lastig om in te schatten welk speelgoed past bij de leeftijd van je kind? Het hangt natuurlijk af van de leeftijd, maar ook van de fase waarin ze ontwikkeld zijn. En ieder kind houdt ook weer van een bepaald soort speelgoed. Zo zijn sommige kinderen gek op buiten spelen en ravotten, terwijl andere kinderen het liefst lekker rustig in een hoekje zitten te knutselen.

Enerzijds is het dus goed om te kijken welk speelgoed past bij de leeftijd van je kind, maar het is zeker ook belangrijk om op de ontwikkeling en voorkeuren van je kind te letten. Te moeilijk speelgoed kan frustrerend voor ze werken, terwijl te eenvoudig speelgoed ook maar saai is. Wij hebben voor de leeftijd 1 tot 2 jaar, 2 tot 3 jaar, en 3 tot 4 jaar het leukste speelgoed op een rij gezet.

1 tot 2 jaar

Kinderen van deze leeftijd willen vooral graag bij papa of mama in de buurt zijn. Maar ze willen graag alles samen ontdekken en uitproberen. Ze kunnen zich vermaken met de meest doodgewone alledaagse dingen, zoals een doekje of wasknijpers. Leuk speelgoed voor deze leeftijd zijn bijvoorbeeld loopauto’s en loopfietsjes; leuk wanneer je kindje leert lopen, grote blokken Duplo om lekker mee te bouwen, poppenwagens, houten treinen, knuffels of bijvoorbeeld boekjes om woorden te leren. Let goed op de veiligheid: koop zeker voor kinderen om de drie jaar geen speelgoed met losse kleine onderdelen. En nog een tip: bied je kind niet teveel speelgoed (en dus prikkels) tegelijkertijd aan.

2 tot 3 jaar

Je kids leren nu al iets meer om met andere kinderen te spelen. Maar het blijft nog een lastige klus om hun eigen speelgoed te delen met andere kids. Ook mag er geëxperimenteerd worden met wat ander speelgoed, zoals klei, verf en potloden om lekker samen mee te knutselen. Meisjes zijn vaak dol op babypoppen die ze kunnen verzorgen, terwijl jongens graag bezig zijn met stoere auto’s. En leuk om samen met je kinderen te doen: tenten bouwen in huis van een oud laken.

3 tot 4 jaar

Waarschijnlijk heb je het in deze fase al verloren van het speelgoed en de andere kids. Veel interessanter dan spelen met papa of mama. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet meer gezellig is om af en toe toch samen met je kind wat leuks te doen. Zo kun je lekker samen gaan knutselen, boeken lezen, samen buiten fietsen of gezelschapsspelletjes spelen zoals domino of memory. Ook zijn kinderen van deze leeftijd dol op verkleden; met een leuke verkleedkist vol kleding kunnen ze zich uren vermaken!

Beeld: Pinterest