10 tips voor het organiseren van een babyshower

De uit Amerika overgewaaide babyshowers worden ook in Nederland steeds populairder. Helemaal niet gek, want het is superleuk om je zwangere vriendin of zus voor haar bevalling nog even in het zonnetje te zetten. Zwanger zijn is niet niks, dus een gezellige middag met vriendinnen, familie met cadeautjes, lekkere hapjes en babyshower spelletjes is dan superleuk! Heb je geen zin om overvallen te worden door een horde vriendinnen die jouw kraamfeest willen vieren? Dan is het helemaal geen gek idee de babyshower te organiseren in een van de laatste maanden dat je nog zwanger bent. Ga jij binnenkort een babyshower organiseren voor een vriendin, (schoon)zus of voor jezelf en vind je het lastig om leuke babyshower ideeën te bedenken? Wij hebben 10 tips voor het organiseren van een babyshower voor je op een rij gezet, zodat je zeker bent van een geslaagd kraamfeest. Lees mee!

#1 Planning is key

Ga je een kraamfeest organiseren? In principe mag je dit helemaal zelf bepalen, maar de beste tijd voor een babyshower is rond de dertigste week van de zwangerschap. De moeder zit dan al wat verder in de zwangerschap, is nog fit en het geslacht van het kindje is vaak al duidelijk. Super handig voor het bedenken van een thema of het bij uitzoeken van een geschikt babyshower cadeau. Organiseer je jouw eigen feest en wil je niet niet teveel bezoek over de vloer net voor of net na je bevalling? Dan is het ook nog een idee om een paar weken na je bevalling een babyshower te organiseren. Heb je meteen al het bezoek in één keer gehad.

#2 Wel of geen verrassing

Bedenk van tevoren of het wel of geen verrassing moet zijn. Sommige vrouwen vinden dit leuk, terwijl anderen er totaal niet op zitten te wachten. Als het een verrassing wordt, probeer je vriendin dan zo subtiel mogelijk te ondervragen over wat ze wel of niet op haar kraamfeest zou willen. Denk bijvoorbeeld aan babyshower spelletjes of de geboorte traktatie. Spreek ook alvast iets met haar af op de dag van de babyshower, zodat je zeker weet dat ze die dag vrij houdt.

#3 Uitnodigingen

Misschien wel het allerbelangrijkst: stuur alle vriendinnen een mailtje met een uitnodiging. Vergeet niet alle belangrijke informatie zoals de datum, locatie en de contactgegevens van de organisatie te vermelden. Tip: via Paperless Post kun je heel mooie online kaarten versturen. Bijna net zo leuk als een echte kaart. Het is wel zo handig als een of twee vriendinnen de organisatie op zich nemen, anders kan het organiseren van het kraamfeest nogal een chaos worden ;).

#4 WhatsApp-groep

Maak een WhatsApp-groep aan met alle genodigden waarin je ze op de hoogte houdt over de ontwikkelingen rondom de babyshower. Zo kun je lekker snel overleggen en na afloop eventueel leuke foto’s met elkaar delen. Bovendien is zo de voorpret natuurlijk ook het grootst!

#5 Kies een thema

Voor de aankleding is het leuk om van tevoren een thema te bedenken. Kies bijvoorbeeld voor een leuk thema dat past bij de tijd van het jaar, zoals een tropisch thema of kies voor een bepaald kleurenthema. Voor moeders die niet gek zijn op standaard roze of blauw, kun je bijvoorbeeld ook voor een stoer zwart-wit thema gaan. Om de kosten te beperken, kun je aan iedereen een kleine bijdrage vragen waar je de aankleding, het eten en eventuele cadeaus mee kunt betalen. Tip: vraag iedereen vooraf te betalen bij deelname, dan hoef je achteraf niet meer achter je geld aan.

#6 Bedenk leuke spelletjes

Tijdens een kraamfeest mogen natuurlijk echte babyshower spelletjes niet ontbreken. Het raden van de babynaam of het geslacht (als deze nog niet bekend is) is natuurlijk erg leuk. Laat iedereen op een kaartje schrijven welke naam zij denken dat het wordt. Ook leuk: een boekje maken waarin iedereen een goed advies geeft aan de moeder of nog iets anders: organiseer een babyquiz. Of wat dacht je van een karaoke met uitsluitend liedjes waar ‘baby‘ in voorkomt?

#7 Foto’s

Vergeet geen foto’s te maken tijdens de babyshower. Het is natuurlijk leuk als iedereen foto’s maak met zijn/haar telefoon en deze doorstuurt naar de mommy to-be, maar misschien is het nog wel leuker om een polaroid camera cadeau te doen waarmee je echte foto’s kunt schieten en meteen kunt ontwikkelen. Of kies een goedkopere variant: koop een aantal wegwerpcamera’s, verzamel deze aan het einde van de dag, laat ze ontwikkelen en plak ze in een mooi fotoboek. Een leuk babyshower cadeau voor de mama!

#8 Hapjes en drankjes

Zonder lekkere hapjes is het kraamfeest niet compleet. Houd er rekening mee dat de aanstaande mama niet alles kan eten. Als jullie willen toasten, doe dit dan met alcoholvrije bubbelwijn. Verder zijn rauwe vis, eieren en kazen die van rauwe melk zijn gemaakt uit den boze. Maak in ieder geval een mooie taart als eyecatcher en kies daarnaast voor wat voor gezonde hapjes, zoals groenten met verschillende dipjes, een fruitbowl of hartige muffins.

#9 Babyshower versiering

Je hoeft heus niet het hele huis te versieren, alleen een mooi aangeklede tafel kan al genoeg zijn. Kleed de tafel gezellig aan met een tafelkleed, bloemen, kaartjes en andere accessoires en zet hier de hapjes op. Op de tafel kun je eventueel ook al de cadeautjes voor de mommy to-be klaarzetten als decoratie.

#10 Cadeaus

Last, but not least: cadeaus! Een kraamfeest is hét moment bij uitstek om de mama te verrassen met mooie cadeaus. Dit kunnen natuurlijk cadeautjes zijn voor de baby, maar vergeet ook de moeder zelf niet. Een leuk cadeau voor mams is bijvoorbeeld een fijne zwangerschapsmassage of een mooi sieraad die haar aan de zwangerschapsperiode doet herinneren.

Tot slot: have fun! Het hoeft heus niet allemaal perfect te zijn, het gaat om het gebaar en de leuke tijd die jullie samen hebben.

De mooiste zwangerschapskleding uit de shop

Marilyn
WEHKAMP
€34,99

C&A
WEHKAMP
24,90 12,45

Mamalicious
WEHKAMP
€39,99

C&A
WEHKAMP
€20,93

Noppies
OTTO
€79,99

Mamalicious
DE BIJENKORF
€39,99

✰ Shop meer zwangerschapskleding in de STYLETODAY shop ✰

LEES OOK:

Dit zijn nu al de leukste babynamen van 2018
Peuterpuberteit: 5 tips voor iedere moeder
Dit zijn de schattigste meisjes babynamen met vier letters

Beeld: Getty Images