Zó maak je jouw carrière babyproof. 10 tips!

Voor de echte carrièretijgers onder ons kan het nog best even schrikken zijn: een baby op komst, wat nu?! Betekent dit, dat je je carrière gedag kunt zeggen? Die carrière waar je zo keihard voor gewerkt hebt? Ga je je scherpe blik verliezen, omdat je afgeleid wordt door de luiers, flesjes en speentjes? Gaan de kinderloze collega’s je voorbij streven?

Maar ook voor de gewone werkende vrouw kan het idee van de werk-kind-combinatie benauwend zijn. Want hoe doen al die vrouwen dat toch? Op het werk een power vrouw, thuis een super mama. En tussendoor óók nog de ideale echtgenote. Want de vrouw van nu, die heeft alles voor elkaar. Hoe doet ze dat? Het is niet rennen en stilstaan, maar rennen en hollen. Om dit tempo vol te houden, geven wij je graag een aantal tips.

1. Mamadag
Papa’s hebben papa-dag en dus mogen mama’s ook een mama-dag. Nu is natuurlijk elke dag een mama-dag, maar tijdens deze dag draait het écht alleen om je kind en jou. Plan dus een mama dag, waarop het ook echt om mama-zijn draait. Dit mag op een doordeweekse dag, in plaats van een werkdag, of juist op een weekenddag. Regel nummer één: werk is uit den boze. Andersom mag je natuurlijk ook een werkdag plannen: één dag in de week waarop jij zo laat mag doorwerken als je wilt.

2. Luister naar je gevoel
Hoeveel dagen ga je werken? Denk hier samen over na en doe wat goed voelt. Wat wil je écht? En nog belangrijker, wat geeft je energie? Je weet nooit wat voor impact het moederschap heeft. Misschien valt het mee en kun je veel meer oppakken dan gedacht. Maar dit geldt ook voor je carrière. De uren van de opvoeding die je mist door op kantoor te zijn, krijg je nooit meer terug.

3. Praat met je baas
Voor een werkgever is het nooit fijn als iemand er tijdelijk – tijdens het zwangerschapsverlof – niet is of minder wil gaan werken. Dat brengt de plannen van het bedrijf immers overhoop. Daarom is het belangrijk om hier zo open, duidelijk en eerlijk als mogelijk over te zijn. Geef je ambities aan en schep de juiste verwachtingen.

4. Verdwijn niet
Wie met zwangerschapsverlof gaat, hoeft niet helemaal van de werkvloer te verdwijnen. Met minimale inspanning kun jij je betrokkenheid bij het bedrijf makkelijk laten blijken. Bel af en toe het gaat, ga langs of stuur bijvoorbeeld interessante artikelen door naar je collega’s. Ga je minder werken? Houd er dan rekening mee dat je dan ook minder op de hoogte zult zijn van alle ins & outs. En dat is oké!

5. Benut je afstand
Eén groot voordeel van meer afstand van je werk is dat je hierdoor ook een bredere blik krijgt. En dat kan weer voor nieuwe ideeën en inspiratie zorgen. Benut daarom je afstand om uit je dagelijkse sleur te stappen.

6. Werk is werk

Als fresh mom ben jij natuurlijk apetrots op elke nieuwe beweging die je kleintje maakt, maar op je werk geven ze hier minder om. Behoud daarom je focus: werk is werk, thuis is thuis. Zet die knop om en ga naar je werk om te werken. Bewaar alle nieuwe foto’s van jullie lachende baby voor vriendinnen of familieleden.

7. Je bent niet alleen
Het líjkt alsof het bij al die andere mama’s wél allemaal zo vlekkeloos verloopt, maar dat is NIET het geval. Iedere moeder loopt wel eens achter de feiten aan, door deadlines en kids te moeten combineren. Het is oké. Echt waar.

8. Uitbesteden mag
Als hardwerkende moeder hoef je heus niet alles te kunnen. En niet alles hoeft een 10 te zijn. Sommige ‘huishoudelijke klusjes’ mag je best uit handen geven. Neem nou het doen van boodschappen of schoonmaken. Voor weinig geld scheelt het jou een hoop tijd, kopzorgen en gedoe.

9. Combineer verschillende activiteiten
Vind jij maar geen tijd om bij te kletsen met je vriendin? En schiet het sporten er steeds bij in? Doe dan beide activiteiten tegelijk, want ook combineren kun je leren. In de sportschool of zwembad kunnen jullie prima bijkletsen.

10. Het is oké
Niemand is perfect, jij ook niet. Herinner jezelf er dus af en toe aan de het helemaal niet erg is dat je het allemaal even niet aankunt, je kind een keer te laat ophaalt uit school en niet altijd de perfecte moeder bent. Geloof ons nu maar. Het is oké!

Beeld: Pinterest