Zwanger week #1

zwanger1

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. In de meeste gevallen geldt dat we er pas na een aantal weken achter komen dat we zwanger zijn.

Daarna volgt al snel de eerste echo en leef je toe naar de tweede echo. Zo spannend en leuk! Al snel leef je van trimester naar trimester, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam van week tot week? In deze nieuwe rubriek zullen we je elke week meenemen in de verschillende fases van de zwangerschap per week. Deze week beginnen we bij week 1!

Nog niet officieel

Wist je bijvoorbeeld dat je de eerste week, of beter gezegd twee weken, van je zwangerschap eigenlijk nog niet officieel zwanger bent? Je zwangerschap wordt namelijk berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Vanaf dit moment gaat je lichaam zich klaar maken voor een mogelijke zwangerschap. Je eicel is hier nog aan het rijpen, dus de bevruchting moet nog plaats vinden. Deze vindt pas plaats in de tweede week van de ‘officieuze zwangerschap’. Officieel ben je dus nog niet zwanger in de eerste week. Wel is het voorlopig de laatste keer dat je ongesteld bent, yay!

zwanger1-1

Symptomen

Toch wil dat niet zeggen dat je nog geen symptomen kunt hebben. Tijdens de ovulatie kun je last krijgen van krampen. Ook maakt je lichaam hormonen aan en wordt de toegang naar je baarmoeder afgesloten om het embryo te beschermen. Door deze veranderingen in je lichaam kan het zijn dat je borsten gevoeliger worden en dat je bloedvaten beter zichtbaar zijn. Sommige vrouwen zullen iets vaker naar de wc moeten. Deze symptomen zijn vaak niet opvallend genoeg om meteen aan een zwangerschap te linken, vandaar dat we er vaak wat later achter komen. Happy surprise!

Innesteling

Aan het einde van de eerste week begint je lichaam met de innesteling in het baarmoederslijmvlies van de baarmoeder. Hierdoor kan een kleine bloeding ontstaan, doordat er een bloedvaatje scheurt. Wees gerust, deze innestelingsbloeding is in de meeste gevallen minimaal. Bovendien kan het voorkomen dat je langzaam meer last krijgt van misselijkheid en vermoeidheid, maar hierover in de tweede week meer!

Beeld: Pinterest