Zwanger week #2

week-2

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. In de meeste gevallen geldt dat we er pas na een aantal weken achter komen dat we zwanger zijn, surprise!

Daarna volgt al snel de eerste echo en leef je toe naar de tweede echo. Zo spannend en leuk! Je leeft van trimester naar trimester, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam van week tot week? In deze rubriek nemen we je per week mee in de verschillende fases van de zwangerschap per week. Deze keer: week #2!

Eisprong

Tijdens de tweede week van de zwangerschap gebeurt er al een stuk meer dan in de eerste week. Je eicel rijpt en komt vrij tijdens de eisprong, yay! Wist je dat een eicel maar 24 uur leeft? Binnen deze tijd moet de bevruchting dus plaats vinden. Leuk feitje: een zaadcel leeft tussen de 48 en 72 uur. Hierdoor kan het zijn dat – wanneer je twee dagen vóór de eisprong hebt gevreeën – je eicel wordt bevrucht door een achter gebleven levende zaadcel.

Symptomen

Net als in de eerste week maakt je lichaam hormonen aan en kan het zijn dat je borsten gevoeliger worden. Ook kunnen je bloedvaten beter zichtbaar zijn en kun je al misselijk zijn. In sommige gevallen zullen vrouwen iets vaker naar de wc moeten. Deze symptomen zijn niet anders dan bij ieder andere menstruatiecyclus.

Voorpret

Tijdens deze week weet je nog steeds niet dat je zwanger bent, maar dat neemt niet weg dat je hier niet over kunt fantaseren. Wat dat is stiekem ook heel leuk… Dagdromen over jullie kleine wondertje en fantaseren over de kleur van de ogen, de haartjes en de neus. Daarom is het een leuk idee om al die verbeeldingen op te schrijven en in een enveloppe te doen. Van je partner en van jou zelf. Zo kun je jullie dromen vangen, later teruglezen en kijken welke voorspellingen klopten. Krijgen jullie een jongen of een meisje? Wiens neus krijgt hij/zij? Wordt jullie kleine spruit groot of juist klein? Welke namen heb je op je lijstje staan? Op welke dag wordt hij/zij geboren? Het krijgen van een kindje is zo bijzonder, dat deze voorpret ook zeker niet mag uitblijven!

Beeld: Pinterest