Zwanger week #3

week 3

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. In de meeste gevallen geldt dat we er pas na een aantal weken achter komen dat we zwanger zijn, surprise!

Daarna volgt al snel de eerste echo en leef je toe naar de tweede echo. Zo spannend en leuk! Je leeft van trimester naar trimester, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam van week tot week? In deze rubriek nemen we je per week mee in de verschillende fases van de zwangerschap per week. Deze keer: week #3!

Bevruchting

Het is zover: in deze week vindt de bevruchting van jouw eicel plaats, yes! De bevruchte eicel gaat vanaf de eilleider op weg naar de baarmoeder, waar-ie zich zal innestelen in de baarmoederwand. In week #4 zullen de binnenste cellen uitgroeien tot het embryo. De buitenste cellen worden de uiteindelijke vruchtvliezen en een deel van de placenta.

Symptomen

Voor jou kan dit betekenen dat je in deze week last krijgt van een lichte bloeding als gevolg van de innesteling. Verder zal je lichaam er niet veel van merken. Daarom wordt deze bloeding vaak verwart met ongesteldheid.

Eetpret

Vanaf deze week ben je dus officieel zwanger ofwel: een mommy to be! Dat betekent dus ook dat je niet meer voor één, maar voor twee personen eet. Yum! Maar juich niet te vroeg, want er komt heel wat bij kijken bij je nieuwe eetpatroon. Zo moet vlees goed doorbakken zijn en mag het absoluut niet meer rauw zijn. Zeg maar dag tegen je boordje filet americain of rosbief. Daar tegenover staat rauwkost. Dat mag je gewoon lekker rauw eten, maar zorg wel dat je je veggies goed wast. Het eten van kaas kan geen kwaad, maar zorg wel dat je geen kaas gemaakt van rauwe melk in huis haalt. Ben jij een fan van vis? Dan mag je hier lekker los op gaan, want vis is super gezond. Rauwe vis en vacuüm verpakte vis kunnen bacteriën bevatten, dus kies jij maar lekker voor een gebakken visje. En dan tot slot de absolute don’ts: de komende negen maanden zijn koffie, alcohol en sigaretten ten strengste verboden!

Beeld: Pinterest