Zwanger week #4

week-4

Tijdens de zwangerschap staat ons lichaam negen maanden lang in het teken van een nieuw leven. Een heel bijzondere periode, want negen maanden lang wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling en gaat het allerlei verschillende fases door. In de meeste gevallen geldt dat we er pas na een aantal weken achter komen dat we zwanger zijn, surprise!

Daarna volgt al snel de eerste echo en leef je toe naar de tweede echo. Zo spannend en leuk! Je leeft van trimester naar trimester, maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam van week tot week? In deze rubriek nemen we je per week mee in de verschillende fases van de zwangerschap per week. Deze keer: week #4. Lees mee!

Je embryo baby

In week 3 vond de bevruchting met de eicel plaats en nestelde-ie zich in de baarmoederwand. Nu zijn we in week 4 en als je het aan ons vraagt is het eigenlijk nu al tijd voor beschuit met muisjes! Want hello embryo! In deze week splitst de bevruchte eicel zich op: de binnenste cellen groeien uit tot embryo, de buitenste cellen worden de placenta en de uiteindelijke vruchtvliezen. Vanaf nu mag je dus echt spreken over je baby, yay!

Zwangerschapstest

Niet alleen dankzij het embryo, maar ook dankzij jou zelf mogen de beschuit met muisjes op tafel. Vanaf deze week kun je namelijk ontdekken dat je zwanger bent! Niet alleen omdat je normaal gesproken nu ongesteld zou worden, maar ook omdat het embryo het zwangerschapshormoon hCG, dat de menstruatie stopt, begint uit te scheiden. De waarde van dit hormoon wordt nu om de 2 dagen verdubbeld, waardoor je grotere kans op een positieve zwangerschapstest hebt. De waarde piekt tussen week 7 en 12, dus is dan het beste meetbaar. Daarna zwakt de hCG waarde weer iets af.week3

Symptomen

Ook tijdens deze week kun je last hebben van de ‘typische menstruatieverschijnselen’. Zo kun je een beetje bloed verliezen, vanwege de innesteling. Veel vrouwen denken hierdoor dat ze ongesteld zijn. Ook kun je last hebben van lichte krampen, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en gevoelige borsten.

Week 4: de leukste to do’s

Vorige week kon je alles al lezen over je nieuwe – gewenste – eetpatroon, met toch wel veel aanpassingen. Je eet immers vanaf nu voor twee. Natuurlijk zijn er naast je nieuwe ‘dieet’ ook tal van andere leuke dingen om te doen. Komen ze:

1. Doe een zwangerschapstest
Vaak een heel bijzonder moment! Waar ga je de test doen? Doe je ‘m alleen, samen met je lover of juist met je bff?

2. Bouw aan de band met je kindje
De band met je kind begint vaak al in de buik. Koop daarom een zwangerschapsdagboek, waarin je alle details, fantasieën en ideeën bij houdt. Maak dit boek jouw happy place! Als je kindje er eenmaal is, vergeet je al snel hoe bijzonder deze 9 maanden waren en bijzonder, dat zijn ze!

3. Blijf in shape
Een gezonde moeder betekent een gezond kindje. Goed in je vel zitten, letterlijk en figuurlijk, is daarom heel belangrijk. Toch is voor veel toekomstige mama’s de grote zorg: hoe blijf ik in shape?

4. Creëer een bijzonder moment
De liefde en nieuw leven, het mag gevierd worden! Vaak staan we niet lang genoeg stil bij de mooie momenten van het leven. Creëer daarom een bijzonder moment, voor je lief en jou. Om te vieren dat jullie een kindje krijgen. Een etentje, een weekendje weg, samen in bad… Of koop samen het allereerste babypakje en hang het trots op aan de kast!

Beeld: Pinterest